Berkshire Farm House

Farm House Renovation

Before the renovation, this 17th century farmhouse was a rabbit warren of small dark rooms with low ceilings. A new owner wanted to keep the character but modernize the house, so CTA obliged, transforming the house completely. The family room, a large but very low ceiling room, was radically transformed by removing the ceiling to expose the roof structure above and rebuilding a more open new stair; the exposed beams were salvaged from an historic barn elsewhere on the property. The kitchen was moved to the former Dining Room, and also opened up to show the vaulted roof. The mud room and laundry were rebuilt to connect the farmhouse to a Barn (See “Net Zero Barn” project), also using salvaged timbers. Original wide plank pine floors were carefully numbered, replaced, and matched where needed. Historic rooms in the front of the house were carefully restored and upgraded, and new bathrooms and other amenities inserted where possible. The project is also a net zero energy project, with solar panels, super insulated walls, and triple glazed windows. CTA also assisted the owner with selecting all interior finishes, furniture, and fixtures. This project won “Best in Massachusetts” at the 2019 International Interior Design Association.
Photography by Nat Rea