Net Zero Barn

Net Zero Barn

The Net Zero Barn is one half of a larger project (see “Farm House Renovation”). When the new owners acquired the property, their hope had been to renovate the existing barn as part of the living space; the evaluation of the structural integrity of the barn timbers revealed that it was not structurally stable, so the barn was dismantled, the timber salvaged, documented, and repaired, and redeployed in the “Farm House Renovation”. The owners still wanted a barn, so CTA sourced an antique barn frame of a similar size and style in western Ontario, and worked with a timber specialist to import, restore, and erect the frame on the property. The new/old barn now houses a sleeping loft with bathroom over a tv area and overlooking a large pool table and bar, sitting, and dining area, all illuminated by a large monitor and triple paned windows. A lean-to garage structure is modelled on the design of the barn that was removed. Solar panels on the roof, super insulated panels and the triple glazed windows all contribute to the Barn being a Net Zero energy project. The project was featured in Boston Magazine’s December 2017 Issue.
Interior Photos by Jane Messenger, Exterior Photos by Nat Rea.