South End Townhouse

South End Townhouse

The new owners of this 19th century South End wanted a contemporary renovation that respected the historic character of the old house, and could serve the needs of a family of five. The ground level was completely opened, removing both structural and non structural walls, and opening up the rear façade with a steel and glass window and door to a balcony. The stair to the basement was opened, the mudroom expanded, and a half bath added. The new kitchen is deceptively large; hidden sliding panels conceal storage on either side of the range and the full wall behind the dining table. The formal parlor on the second floor was restored, while the Master suite on the third floor was radically reconfigured to expand the bathroom and closet, and add a new Laundry and Bathroom. On the top floor, a jack and jill bath was converted to two en-suite baths – overall, the project added 2-1/2 baths and one bedroom to the house. CTA was also largely responsible for the furnishings, assisting the owner with lighting, carpets and some furniture.
Photos by Nat Rea